Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2011 20:13 - Кога е Великден?
Автор: audan Категория: Политика   
Прочетен: 7375 Коментари: 11 Гласове:
11

Последна промяна: 12.04.2015 10:19



   На 21 март беше Нев руз - Новата година за Слънчевите народи от Северното полукълбо.  Обикновено до тогава се е носело мартеницата. Считало се е, че за 3 седмици, организмът ще е взел сили за нормализирането на падналия имунитет през зимата image  Kюрд прескача огън. (wn.com)
     Четох как го празнуват кюрдите (древните лази), иранците (дори  и мюсюлманите)...  Стигнах и България. И по-точно до алианите. Те са шиити - течение, характерно за бунтарите в Исляма. Алианите (или казълбашите, заради особените чалми по надгробните камъни) поради непокорството си са преселени от турците (главно из Лудогорието). Така, както българите били разселвани из Анадола, Близкия Изток и дори Алжир в Африка.   Но да се върнем пак към алианите. Те наричат Невруз - "кърк"- "четирисет". На този празник сварявали и подарявали един другиму 40 ... яйца.?!

Само че ... това "40" напомня за: 

image 1. Св 40 мъченици. 

   Празникът им е на 9 март ... Обаче ! Обаче по стар стил се падало на ... 22 март. 
Брей - какво съвпадение, а?! image. Явно християните се опитали да приватизират празника. И успели да потулят истинската причина с преместването на датата, вследствие поправка в календара. 
Т.е. празникът е заради Пролетното равноденствие, което е на 21-22-23 март ( зависи от годината). 

2. Гореспоменатият празник е известен още с името "Младенци" и ... "Вси свтии"! 

 "Една легенда на българите от село Зеленовка - Таврия, Украйна, разказва как Господ на този ден забива 40 нажежени шиша в Земята - така я затопля, а „слънцето се обръща към лято" и вече може да се сее и сади. 
За предпазване от болестта шарка жените месят благи хлебчета, мажат ги с мед, кадят ги и си ги раздават по комшийски, за да са здрави децата. всяка стопанка сготвя и 40 червени чушки, които пълни с ориз или булгур и всеки гледа в този ден 40 неща да хапне - да е берекетлия годината. Пернато в този ден не се коли, не се попарва вълна, за да не се разлюти баба Шарка. Децата се качват на висока могила, търкалят камъчета и викат: „Отърколи се, Зимо, дотьрколи се, Лято!" 

В този ден излизат от леговищата си змиите и гущерите, а хората, за да се предпазят от злите сили, палят огньове, прескачат ги и се опушват за здраве. И още вярват, че който може да убие змия в този ден, да й отреже главата, да постави в нея семена от босилек и да ги зарови в земята, стръковете, които израснат, са магически. Моми или ергени, закичени с такава китка босилек - болест и уроки не ги лови, а другите лудеят по тях."
 
-------------------------- 
http://www.selenabg.com/Forum/

Сещам се и за тракийския 
image 3. Дионисий - Загрей
  "Загрей е субектът на големите мартенски новогодишни Дионоисови игри, който християнизацията на населението и възприемането на източноправославния календар се свързват със Сирни Заговезни, а чрез тях с Великден. Обредът е символна смяна на старата с новата година. С него се изиграва тракийската орфическа реорганизация на света.(Фол, А., Политика и култура в Древна Тракия, София 1990 г.) 
Богът умира и се ражда отново на Нова година, за да даде енергия за нов живот и осигури на социума благоденствие. Чрез ритуала космогоничният мит се повтаря, за да започне нов цикличен кръг.".
 
--------------- 
Соня Илиева 

И какво общо имат 2 и 3 с яйцата? Нека поразсъждаваме! 

 Яйцето е символ на Живота. Навсякъде по планетата, във всички култури това е така. Но символ на Живота е и кръвта, а от там и червения цвят. Какъв по- очеваден символ на възраждащ се живот е потопено в кръв яйце? 

 Сeщате се, че християнският "Велик ден" си е бил празник по много земи дълго преди н.е. Ето малко инфо в тази насока

image  "Има исторически и археологически данни, че яйца са се багрили и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Елада. За древните яйцето било символ на Вселената. Ритуалите, свързани с него, символизирали раждането на живота. Римляните, галите, персите и китайците боядисвали и разменяли яйца при настъпването на пролетта, в чест на обновяването на природата след края на дългата и студена зима. 

Според тях яйцето ималo магически сили – то се заравяло в основите на къщата, за да предпазва нея и нейните обитатели от зли сили; бременните римлянки с него гадаели пола на бъдещето си дете, булката настъпвала яйце преди да прекрачи прага на новия си дом и т.н. Въобще яйцето е било необходимо при много обреди през езическите времена."
 

 Обаче днес червени яйца се боядисват за Хистиянския Великден. А той, заради лунният календар на евреите, "плува". Трябвало да е след Пролетното равноденствие, но и след пълнолунието. Пък и да не съвпадал с Песах (тук открито личи политически причини). Някога Православни и Католическият не съвпадаха ( пак по "земни" причини. Даже твърде земни,бих казал). И какво излиза? Излиза, че Великият ден на Възраждащата се Пририода е на Пролетното равноденствие. Е, вече сме позакъснели, та ще изчакаме още малко и ще се включим в официалното празнуване.   Карайте да върви!  Да се порадваме на още едно ново начало! 

Честит празник, хора! image 


image Великденче 

"  Song of the Flower",  песен по стиховете на Джибра̀н Халил Джубра̀н






Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. strannica - :)
16.04.2011 16:52
Честит празник и на теб!
цитирай
2. audan - :)
16.04.2011 22:57
strannica написа:
Честит празник и на теб!
Благодаря! :)

Излиза,че е трябвало да боядисваме яйца на Първа пролет, ама ще го направя за Християнския празник, та да има с кого да се чукаме.
цитирай
3. tota - Поздрави за постинга!
17.04.2011 07:03
Честити пролетни празници!!
цитирай
4. audan - Празнично затруднение :0
17.04.2011 10:17
Замислих се как трябва да се поздравяваме на истинския Великден.
Че не е "Христос воскресе" е ясно - тази религия, подобно на други паразити в обществото, е "приватизирала" част от други традиции, без да зачита авторското право (всъщност даже твърди, че тя е авторът). Тъжна работа, но лъжата върви ръка за ръка с религията.

И все пак, да се върнем на темата.
Великият ден на възраждащата се Природа е на Пролетното Равноденствие..
Тогава взимали яйце - символ на бъдещия живот, обливали го с кръв - символ на Жизнеността ( ако изтече кръвта, човек умира) и се получава - червено яйце.
Е, дали са го сварявали, не можах да намеря инфо. Засега. :)

И накрая.
Преди време се занимавах с астрология и стигнах до извода, че дори нещо да има планетарно време за ставане, то обществената нагласа за един индивид от обществото,често пъти е по-важна.
Например.
Истинската Нова година е на 21.12., когато е Зимното слънцестоене, ако говорим за Слънчев народ, разбира се. Обаче на 01.01. бил първият работен ден на Сената в Рим и ... сега тогава празнуваме. Оттам и календарът ни закъснява с 9 дни.
21.12. е Междинен, ничий ден, ден между Времената и 22.12. е първият ден на Новата година, а 20.12. - последният на Старата.
Та и сега., в християнските общества нагласата е този Ден на Възраждащата се Природа да се празнува на 24.04 ( за тази година). Когато милиони са с еднаква чувствена и мислена нагласа, то получаваме егрегор с голяма сила, който не бива да се подценява.

През годините с поправката на календара и смяната на различни политически сили, много важни дати - празници или са се премествали неправилно, или са изчезвали, направо. Ярък пример за неточност е празника за Есенното Равноденствие, когато е 4-тата важна точка на Слънчевия годишен кръг. А свързани срещуположно, образуват Големия годишен кръст. 21.09. е 4-тата точка на Кръста и се нарича ... Кръстовден, разбира се. Но сега се празнува на 16.09. Дали случайно или нарочно не се празнува на Равноденствието , оставям вие да размишлявате. Но това са фактите
цитирай
5. анонимен - Възхитен съм от постинга и начина ти ...
26.04.2011 20:22
Възхитен съм от постинга и начина ти на мислене!
В селото на башща ми, което е в централна Северна България, има същият обичай да се пълнят 40 червени чушки с бял ориз, абсолютно постни. Даже си имат име. Казват им "Раки". Никаде другаде не съм виждал тоя обичий а и никой не можа да каже от кога се е появил.
цитирай
6. audan - Раки
26.04.2011 22:00
kushel написа:
В селото на баща ми, което е в централна Северна България, има същият обичай да се пълнят 40 червени чушки с бял ориз, абсолютно постни. Даже си имат име. Казват им "Раки". Никаде другаде не съм виждал тоя обичий а и никой не можа да каже от кога се е появил.

Заинтригува ме това "Раки" и открих, че думата се използва от капанците - населението около Разград.
РАки – типично капанско ястие: пълнени сухи чушки с ориз, булгур и кисело зеле.</div>
Ето линка : http://www.kapantsi-foundation.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=55&Itemid=28option=com_content&view=article&id=58&Itemid=68

Аз съм от Исперих и знам, че хората там си обменяме традиция, особено що се отнася до "хапване и пийване". Има и вариации, обаче. те идват от различния етнически произход, религия, странствания и др.

Но от къде произлиза думата "раки" ?
Имам само предположения.
1. "Ракия". На турски е "ракЪ". Но няма логическа връзка с ястието.
2. "РъкА". Да, ястието се приготвя с ръце и може да се яде с ръце, но и това не ми изглежда е верният отговор.
3. Дума, която днес не ползваме.
" Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст",
http://www.pravoslavieto.com/life/01.27_sv_Joan_Zlatoust_prenasjane_moshtite.htm

Пратениците се зарадвали и като взели честните мощи от ковчега, ги положили в царската рака.
...
Целият народ се стремял поне да се докосне до честната рака на светеца и не се отделил от нея през целия ден и през цялата нощ.


Сиреч, според някои изследователи, "рАка" = мощи. А ястията по Игнажден и Велик ден са свързани именно с тялото на Природата / Божеството / ... Вечни и възраждащи се, ние и -рака участваме във Вечния кръговрат на Живота.


цитирай
7. get - - Аудан мисля си нещо друго ... ?
11.05.2011 14:15

... във връзка с едни други изследвания, пак във връзка със соларният характер на религията ни, която е много древна и местна. Стигнах до ПРОиндоЕВРОПЕЙСКИЯТ корен КАРА - той е свързан с един много стар местен бог ! Там се ползва като епитет към основното му име ... та епитета идва от КАР-а, тоест карашият ... създаващият ... този който кара природата и събията които стават в нея да настъпват.
- Това накратко ! - но това мисля има връзка с РАКа ... ръковотворно, сътворено , тоест тук вече в твърческият процес имаме наличие и на човешко участие. Основната сила действаща за ставането на събитието е божествена по своя характер - но ние подпомага ... как дакаж ... акушираме ... подпомагаме израждането. Тук имаме съзнателна човека намеса в целият този акт. В тази връзка и като начало на земеделските работи. Събудилата се земя-бог е готова и ни кара да работим с раките си !? - По не такова ми е становището !
- Съжалявам, ако поради краткостта наложена ми от поста - звуча претенциозно или неразбираемо !! :(((

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
8. audan - Хм!
11.05.2011 20:50
get написа:

... във връзка с едни други изследвания, пак във връзка със соларният характер на религията ни, която е много древна и местна. Стигнах до ПРОиндоЕВРОПЕЙСКИЯТ корен КАРА - той е свързан с един много стар местен бог ! Там се ползва като епитет към основното му име ... та епитета идва от КАР-а, тоест карашият ... създаващият ... този който кара природата и събията които стават в нея да настъпват.


Интересна хрумка!
След като от нещата в този блог се изтръгвам лека-полека от блатото на невежеството, то все повече се убеждавам, че ние сме наследници на една от най-древните цивилизации още от преди Петаото Слънце / Земя/Раса/...

След като ариецът ДионисийБром/Брам окултурява това, което наричаме "Древна Индия", то вече със спокойствие приемам всяка "шантава идея", стига да звучи убедително.

Не знам дали горенаписаното от Гет е така, но го приемам за вярно, докато някой не ме убеди с доказателства в противното.
цитирай
9. get - :))) Хм, казвам и аз - не е Диониисус ... той му се явява внуче ... другият е ...
12.05.2011 02:22
audan написа:
get написа:

... във връзка с едни други изследвания, пак във връзка със соларният характер на религията ни, която е много древна и местна. Стигнах до ПРОиндоЕВРОПЕЙСКИЯТ корен КАРА - той е свързан с един много стар местен бог ! Там се ползва като епитет към основното му име ... та епитета идва от КАР-а, тоест карашият ... създаващият ... този който кара природата и събията които стават в нея да настъпват.


Интересна хрумка!
След като от нещата в този блог се изтръгвам лека-полека от блатото на невежеството, то все повече се убеждавам, че ние сме наследници на една от най-древните цивилизации още от преди Петаото Слънце / Земя/Раса/...

След като ариецът ДионисийБром/Брам окултурява това, което наричаме "Древна Индия", то вече със спокойствие приемам всяка "шантава идея", стига да звучи убедително.

Не знам дали горенаписаното от Гет е така, но го приемам за вярно, докато някой не ме убеди с доказателства в противното.


... много, ама мн-о-ого по-стар, но и до момента се чества(!) датата е 23 април(нов стил 6 май). Името под който го честваме не е автентичното ... навремето е било Кар, Гар, Гер (плюс наставка) ... даже правя още по-смелото (но не безотговорно) изявление, че народностното ни име произтича от него !! :)))

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
10. audan - Свастика
12.05.2011 20:39
Лека-полека стигаме до +, Х и подвижният им вариант - свастиката.

Ако приемем, че новата година почва от Зимното слънцестоене, то тази точка, заедно с Лятното (Еньовден) и двете Равноденствия - Пролетното и Есенното състаавяят 4-те главни точки на Слънчевия Кръст. Затова и Есенното равноденствие го наричаме и до днес - Кръствден. Поради грешки в календара (а може би нарочно) този празник е изместен на 16.09.

По средата между точките от Кръста са тези на "Х"-а. А датите са 04.02., 08.06., 07.08. и 02.11.
Последната е най-предпочитана за Ден на мъртвите, но и останалите дни се считат за време, когато границите между Световете е лесна за преминаване.

08 май сега празнуваме на 06 май.
Георгьовден е Денят на Георги. А "Георгиос" е "земеделец". Сиреч денят е свързан със земята. На този ден, след изяждане на агне, стадата са тръгвали към планинските пасища, за да се върнат наесен (затова и лете няма празници с агнета. Това на шега, но май си е така).
Да обърнем внимание що за име носи месеца - май.
Ние казваме "майка", но без умалителното "-ка" се получава - "май -а". Т.е. Майа е Голямата майка - Земята - Гайа.
"Земя" е доста промененото име на Семела/ Семела->Земела->Земла->Земля->Земя. Но всичко идва от "семе".

Тракийският език бил неразбираем и мъртав, а? Бабина им трънкина на такива неуки учени! :)))
Повече за календара ни
http://www.selenabg.com/index.php/2008-08-12-22-06-49/40-2008-07-27-20-28-03/208--1.html
цитирай
11. get - :))) - Радвам се че срещнах човек с добри познания в астрономията ! - така разговора ...
12.05.2011 21:29
... става по-лесен, а аз по-разбираем ! :)
audan написа:
Лека-полека стигаме до +, Х и подвижният им вариант - свастиката.

- Точно така прецесията и "Х"-а, плюс свастиката ни дават отговор на много от въпросите ! На второ място, ако си изясним - Къде най-напред е създадена "култура" от Земеделски тип ?! Което предполага и създаване на усложнен език, предполагащ и абстрактно логическа и понятийна система ... всичко си идва на мястото. Това за което говоря е тук на Балканите и Мала азия.
- За това има материални потвърждения(артефакти) !!

audan написа:
Последната е най-предпочитана за Ден намъртвите, нои останалите дни се считат за време, когато границите между Световете е лесна за преминаване.

08 май сега празнуваме на 06 май.
Георгьовден е Денят на Георги. А Георгиос - земеделец. Сиреч денят е свързан със земята. На този ден, след изяждане на агне, стадата са тръгвали към плканинските пасища, за да се върнат наесен (затова и лете няма празници с агнета. Това на шега, но май си е така).
Да обърнем внимание що за име носи месеца - май.
Ние казваме "майка", но без умалителното "-ка" се получава - "май -а". Т.е. Майа еГолямата майка - Земята - Гайа.
"Земя" е доста промененото име на Семела/ Семела->Земела->Земла->Земля->Земя. Но всичко идва от "семе".

Тракийският език бил неразбираем и мъртав, а? Бабина им трънкина на такива неуки учени! :)))

- Най-старото документирано име на Мйа-Гая-Гея-Земела е от 2-ро хилядолетие пр.хр. звучи като, КУБАБА делят го само две буквички от съвременният му аналог ХУБАВА ... по-късен вариант КИ/си-БЕЛА, като родопското "Бела съм Бела юначе-даначе" :)), знам че, може да прозвучи несериозно но е точно така "Хубава съм Хубава ... младо биче" но за символа на "рогатият" Бог, Бел още и БУЛ-БИаЛ ... ето като този от Крит: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Barren-Gott%2C_Enkomi%2C_12._Jh._v._Chr._C.jpg ... в друг пост !
- Следва само да вметна още, че в т.нар. "старогръцки" има толкова богат "тракийски" пласт, че просто си нямате на представа !!

- С уважение !

от Гет "ктист"
П.П. В лакония-Спарта се е чествал през 8 в. пр. хр. бог "Карн", който се явява предобраз на празника Аполон Карнеос - същият го има изобразен, като носещ агне !!!?? и не е само това. Той е едно подсказване - Аполон е късен бог !!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: audan
Категория: Политика
Прочетен: 191025
Постинги: 17
Коментари: 89
Гласове: 4702
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930